Fyrkathuset 

 

                                                                                                                                                                         



Vikingehuset er en rekonstruktion af et af de 16 langhuse, der var krumvæggede med skråtstillede støttestolper, samt et mindre vindfang i hver side af huset. Vindfanget er kun løst forbundet med langhuset, hvoraf man kan udlede at de først er opført efter langhusets færdig gørelse.

Huset er 28,40 meter langt, 7,40 meter bredt og 7,50 meter højt. Det 210 kvaderat meter store hus er opdelt i et 16 meter langt opholdsrum og to mindre gavlrum.

Til langhuset med vindfangene er forbrugt ca. 300 kubikmeter uforarbejdet egetømmer, der er hentet fra de jyske egeskove.

Tagdækningen består af ca. 25000 stk. tilhuggede egespåner.

Til oparbejdningen og tildannelsen af egetræet er hovedsageligt anvendt skarøkser, et fra vikingetiden kendt redskab, som helt op til vor tid har været anvendt på træskibsværfter.

Opførelsen af Vikingehuset påbegyndtes i maj måned 1982 og afsluttedes i december måned 1984.

Til opførelse af huset er forbrugt 24.192 arbejdstimer, hvilket svarer til, at det i vikingetiden har taget 50 mand 2,5 år at opføre et langhus.

Selvom egetømmeret formentlig har været til rådighed dengang på og omkring stedet, og flækning samt delvis tilhugning har fundet sted på fældningsstedet for at lætte transporten til byggepladsen, har det krævet en betydelig arbejdsstyrke at anlægge det omfattende fæstningsanlæg og de 16 langhuse. Hvorfra arbejdsstyrken er hentet kan der kun gisnes om. Det kan være beboere fra de omliggende bopladser eller en af kongen udskrevet/hvervet hær- arbejdsstyrke.

POUL@FYRKAT.DK

Forklaringer til tegningen af huset.

A: Vindfang til afhjælpning af træk og varmetab. Tilbygget efter langhusets færidggørelse, hvilket fremgår af den ubrudte tagbeklædning.

B: Ornamentering af fantasidyr/gribedyr udskåret i overliggerne til langhusets indgangsdøre.

C: Det store opholdsrum. Med ildsted, langpaller / bænke langs vægene. Har været anvendt som sidde og sove areal, loftet over lang- pallerne / bænkene tjener som beskyttelse mod røg, træk og nedfaldne sodflager.

D: Lyrehullerne i de afvalmede gavle har til formål at sikre røgtræk og luft cirkulation. Kippen er krum ligesom langvægene.

E: Spærene støttes midtpå af langsgående sideåse, oplagt på dværgstolper som er opstillet på de tværgående bindebjælker. Samlingerne er forstærket med knæ.

F: Gavlrummene har formodentlig været anvendt som magasin til opbavaring af madvarer og andet forråd.

G: Husets døre er hængslet med en styretap foroven der går igennem et hul i en egeklods og drejer på en tilsvarende tap i et forstærket hul i en egeklods eller kampesten. Dørenes lukketøj og låse består af en kraftig egetræs skydelås.

H: Vægplankerne og skråstiverne er gravet i jorden. For at sikre træet mod råd og svamp er der foretaget en afsvidning af den jordgravede del forinden nedgravningen.